dimarts, 10 de març del 2015

Història de la Coca Cola

Hola sóc en Don Salsitxa i us parlaré de la Coca Cola:





Història de la Coca Cola

La Coca-Cola és una popular beguda de cola (és una beguda  carbonatada dolça) produïda per The Coca Cola Company. Es ven en botigues, restaurants i màquines subministradores en més de 200 països. Aquesta beguda va ser anomenada Coca Cola perquè, originalment, l'estimulant que s'hi mesclava eren fulles de coca; i era aromatitzada amb nous de cola. És una de les marques comercials més reconeguda i estesa, present a més de 200 països, i és el refresc més venut a tots aquests països, excepte a tres. En un principi, quan va inventar-la el farmacèutic John Pemberton, fou una medecina patentada, tot i que fou adquirida posteriorment per l'empresari Asa Griggs Candler, les tàctiques de màrqueting del qual, van fer de la beguda una de les més consumides del segle XX. La companyia produeix realment un concentrat de Coca-Cola, que després ven a diverses empreses embotelladores llicenciades, les quals barregen el concentrat amb aigua filtrada i edulcorants per, posteriorment, vendre i distribuir la beguda en llaunes i ampolles als comerços minoristes.

També existeixen variants de la Coca-Cola, fabricades per la mateixa empresa, com la Coca-Cola Light, també anomenada Coca-Cola dietètica, unes altres són la Coca-Cola sense cafeïna, Coca-Cola Cirera, Coca-Cola Vainilla, Coca-Cola Zero, entre d'altres llençades especialment com la de gust de llimona. La seva major competidora és la també nord-americana Pepsi.






Coca – Cola un xarop pel mal de cap:
La beguda Coca-Cola fou creada l’any 1886 a una farmàcia d’Atlanta, Georgia per en John Pemberton. La beguda es feia amb fulles de coca i llavors de cola. La beguda va començar a ser comercialitzada com una medicina que treia el mal de cap.
Per altra banda, Robinson va reconèixer que la beguda podria ser venuda com a medicament i com a nova beguda gasosa amb un sabor únic. A partir d’això Coca-Cola ja no seria un xarop sinó que seria una deliciosa i refrescant beguda.
El primer anunci publicitari de Coca- Cola va aparèixer en el diari Atlanta Journal  el 27 de  Maig de 1886, ressaltant les seves qualitats com a beguda i refresc: “Deliciosa, Refrescant, Estimulant i Vigoritzant”. A més a més, amb l’objectiu de promocionar la beguda, Robinson va fer imprimir uns cupons  amb consumició gratuïta per els locals i bars a on es servia Coca-Cola i a través de la guia de direccions d’Atlanta els va enviar per correu. Actualment es comercialitza en més de 200 països i es calcula que cada segon es consumeixen 10,450 unitats del producte.          
Aquesta  misteriosa fórmula  és un secret  comercial, guardat en un banc d’Atlanta. Segons diu la llegenda només  tenen accés a ella dos directius. Aquestes  dues persones, que tenen prohibit  viatjar junts per si passés un accident, s’ encarregaran de nomenar a qui han de succeir-los en el secret quan morin. Encara que es va intentar moltes vegades imitar-la, la formula mai va poder ser copiada i es va constituir així com un dels secrets millor guardats del món. Entre els ingredients que tindria la Coca-Cola es destaquen el citrat de cafeïna, extracte de vainilla, aromatitzants (taronja, llimona, nou moscada , canyella) àcid cítric , suc  de llima, sucre i aigua. Malgrat tot, entre tots ells es troba l’ingredient anomenat 7x  el més misteriós de tots i mai han pogut  ser descrit per els analistes. Potser en ell radica el gran secret de l ’èxit de la Coca-Cola.       
                                                                                                      


Don Salsitxa (Lluc Valls Gassol)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada