dimecres, 2 de març del 2016

LA COSTURA M’AGRADA MOLT1.       DES DE QUAN EXISTEIX LA COSTURA?

EL SEU ÚS ÉS GAIREBÉ UNIVERSAL ENTRE LES POBLACIONS HUMANES I ES REMUNTA AL PALEOLÍTIC 30.000 AC 1.       QUI VA INVENTAR LA MAQUINA DE  COSIR?

UNA MÀQUINA DE COSIR ÉS UNA MÀQUINA QUE S'UTILITZA PER COSIR TELA I ALTRES MATERIALS JUNTAMENT AMB FIL. LES MÀQUINES DE COSIR ES VAN INVENTAR DURANT LA PRIMERA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL PER DISMINUIR LA QUANTITAT DE TREBALL MANUAL DE COSIT REALITZAT EN EMPRESES DE CONFECCIÓ DE ROBA. DES DE LA INVENCIÓ DE LA PRIMERA MÀQUINA DE COSIR PER TREBALLAR, ATRIBUÏDA EN GENERAL A L'ANGLÈS THOMAS SAINT EN 1790, LA MÀQUINA DE COSIR HA MILLORAT EN GRAN MESURA L'EFICIÈNCIA I LA PRODUCTIVITAT DE LA INDÚSTRIA DE LA CONFECCIÓ.

  

1.       COM ES FA EL FIL? ESTÁ FET DE LLANA?

EL FIL ÉS EL PRODUCTE D'UN FILAT LLARG I PRIM DE FIBRES TÈXTILS, ÉS A DIR L'ACCIÓ DE FILAR, QUE CONSISTEIX EN L'AGLUTINACIÓ DE FIBRES TÈXTILS PER FORMAR-NE UNA DE MÉS LLARGA. EL PROCÉS D'OBTENCIÓ D'AQUEST FIL ES POT DESENVOLUPAR EN UN TALLER O FÀBRICA TÈXTIL.
FIBRES NATURALS:   LLI, COTÓ, SEDA, LLANA, FIBRA DE COCO,ESPART, JUTE, RÀFIA.
FIBRES SINTÈTIQUES: POLIAMIDA FIBRES POLIESTER, PLIACRÍLIC, FIBRES MODRACRÍLIQUES, FIBRES OLEFÍNIQUES, FIBRES SPANDEX I FIBRES ARAMÍDIQUES. MICROFIBRES:FIBRES POLIMÍDIQUES, FIBRES POLIESTER, FIBRES ACRÍLIQUES.
QUI VA INVENTAR EL GANXET? QUAN? 

S'ESPECULA QUE EL GANXET EVOLUCIONAR A PARTIR DE LES PRÀCTIQUES TRADICIONALS ÀRABS, SUD-AMERICANES O XINESES PERÒ NO EXISTEIXEN PROVES CONSISTENTS D'AQUESTA LABOR FINS QUE ES VA POPULARITZAR A EUROPA DURANT EL SEGLE XVI.
(GAL·LICISME DE CROCHET) O TEIXIT DE GANXO, ÉS UNA TÈCNICA PER TEIXIR LABORS AMB FIL O LLANA QUE UTILITZA UNA AGULLA CURTA I ESPECÍFICA, «EL GANXET» O «AGULLA DE GANXET» DE METALL, PLÀSTIC O FUSTA.

AQUESTA TASCA, SIMILAR AL TRICOTAT, CONSISTEIX A PASSAR UN ANELL DE FIL PER SOBRE D'UN ALTRE, ENCARA QUE A DIFERÈNCIA D'AQUEST, ES TREBALLA NOMÉS AMB UN DELS ANELLS CADA VEGADA.

TAMBÉ ES DENOMINA GANXET A LES PECES «TEIXIDES» O REALITZATS
MITJANÇANT
AQUESTA TÈCNICA, COM PODEN SER: COBRELLITS, PUNTES, CENTRES DE TAULA, PECES DE VESTIR, ETC.
COM FUNCIONA LA MAQUINA DE COSIR?
FUNCIONAMENT

EL FUNCIONAMENT BÀSIC DE LES MÀQUINES DE COSIR SÓN ELS MATEIXOS INDEPENDENTMENT DE LA MARCA I MODEL. PER INICIAR-SE RECOMANEM PRACTICAR AMB TROSSOS DE TELA INSERVIBLES, FINS QUE VEGIS QUE VAS PRENENT EL CONTROL DE LA MÀQUINA. INTENTAREM DONAR-TE UN CURS BÀSIC D'APRENENTATGE. UN COP APRÈS EL BÀSIC ÚNICAMENT NECESSITES UN BON POLS I IDEES.


1) L'AGULLA BAIXA AMB EL FIL VERMELL. EL RODET INFERIOR ESTÀ GIRANT EN EL SENTIT CONTRARI A LES AGULLES DEL RELLOTGE.
2) EL FIL VERMELL ÉS ENXAMPAT PEL GANXO DE LA BOBINA INFERIOR.
3) LA BOBINA INFERIOR SEGUEIX GIRANT EN CONTRA DE LES AGULLES
DEL RELLOTGE

CLAUDIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada